środa, 15 stycznia 2014

Kokosowe cisteczka bez jajek

W ten pochmurny , deszczowy dzień zapraszam Was po odrobinę słońca zaczarowanego w kokosie.
Czyli na pyszne , chrupiące ciasteczka.



Przepis nie jest mój - ale lekko zmodyfikowany  :)


CIASTECZKA KOKOSOWE 

300 g mąki pszennej

100 g mąki  żytniej 

250 g wiórków kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy ( cały )

200 g cukru brązowego lub ksylitolu

250 g margaryny ( może też być bezmleczna )

50 g mleka ( zwykłe lub roślinne ) albo wody - tylko jak masa jest za gęsta

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu



Wszystkie produkty mieszamy ze sobą a w przypadku kiedy masa będzie za sucha dodajemy wodę lub mleko ) . Musi powstać miękka kula ciasta. Następnie wkładamy je do lodówki na ok.40 min. Można to pominąć ale ja uważam ,że wtedy jest lepsze i łatwiej się formuje ciasteczka.
Po wyjęciu z lodówki odrywamy po kawałku cista , formujemy kulę a następnie spłaszczamy na blaszcze wyłożonej papierem i posmarowanej masłem lub margaryną. Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk , możemy pomóc sobie mokrymi dłońmi ( tzn, dociskamy ciasteczko żeby było płaskie ). Pieczemy w temp. około 200 stopni aż do momentu zbrązowienia . Trzeba tego bardzo pilnować bo ciasteczka pieką się bardzo szybko- około 10 min.  Należy też pamiętać żeby zostawić odstęp pomiędzy ciastkami bo trochę rosną.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na 10 min. aby stwardniały. Mają być mocno chrupiące. Jeżeli nie lubimy takich to można zmienić proporcje - dodać np. 50 g mąki więcej i odjąć ok. 50 g wiórek. Wtedy formujemy bardziej pulchne ciasteczka , bez spłaszczania. 




SMACZNEGO
 






12 komentarzy:

  1. Super pyszniaste, uwielbiam wszelkie chrupiące ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pyszniutko, chętnie bym je zrobiła, ale nie wiem czy można zastosować mąkę bezglutenową i czym zastąpić mleko?niestety taka dieta.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w oryginale były mąki - 250 ryżowej i 150 kukurydzianej , a mleka być nie musi - wystarczy tylko woda jak będzie potrzebna :)) teraz chyba już lepiej ? ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciasteczka wygladaja super i na pewno smakujnie wybornie:) Uwielbiam kokos, cynamon i kardamon! Propozycja w sam raz dla mnie:)))

    Pozdrowionka:**
    ps. sliczne fotki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kasiu ♥♥♥ mam nadzieję ,że będą Ci smakować :))

      buziaczki

      Usuń
  4. Oh, dziekuje Ilonko za ten przepis, to cos dla mojego meza a i ja poskubie! Pychota! :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Dagi

    OdpowiedzUsuń