wtorek, 28 stycznia 2014

Domowe musli z domowym jogurtem ( dahi )

Jeżeli dopada Was mała "chandra", najlepiej wtedy szybko zająć czymś ręce. A jeżeli jeszcze to coś będzie smaczne i zdrowe, to zobaczycie jak szybko minie Wam zły nastrój :)




Domowe musli


- jedna garść pestek słonecznika
- jedna garść orzechów włoskich
- jedna garść orzechów laskowych
- jedna garść rodzynek
- jedną garść suszonej żurawiny
- jedna garść wiórków kokosowych
- jedna garść sezamu
- jedna garść nasion lnu
- jedna garść płatków jęczmiennych
- dwie garści płatków owsianych
- jedna garść płatków żytnich
- ksylitol ( 3 łyżki )
- cynamon ( odrobina )
- masło  ( około 2 łyżki )

Wszystkie składniki prażymy na patelni około 10-12 minut na masełku. Jedynie wiórki kokosowe i sezam dodajemy trochę później - czyli około 5/6 min. przed końcem. Następnie dodajemy ksylitol. Jest on trochę słodszy niż inny cukier dlatego musimy go sami dozować według naszych potrzeb. Cukier ten bardzo szybko się rozpuszcza więc karmelizujemy jeszcze chwilkę ( około 5 min. ) a pod koniec procesu dosypujemy cynamon. Potem chłodzimy i przekładamy do słoiczka.
Zapach po otwarciu jest obłędny :)


Domowy jogurt ( dahi )


- około 2,5 litra dobrego pełnego mleka
- 50 / 60 ml czystego jogurtu dobrej jakości

Gotujemy mleko a następnie chłodzimy do temp. 43-45 stopni ( tak aby nie parzyło :)). Kiedy już jest gotowe dodajemy jogurt ( odlewamy szklankę tego mleka i mieszamy dokładnie z jogurtem a następnie dodajemy do całości ) Jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce zawijając dodatkowo w koc, żeby utrzymać temperaturę. Jogurt powinien tak leżakować około 8/9 godzin żeby bakterie mogły się namnożyć. Następnie przelewamy do szklanego , zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Przetrzymujemy do 4/5 dni. Taki jogurt jest płynny ale po kilku dniach zaczyna gęstnieć. Jego smak jest bardzo delikatny i aksamitny. Wręcz idealny :)
Ważna rzecz !!! Pojemnik szklany na jogurt musi być bardzo sterylny. Ja zawsze przed wlaniem wyparzam słoik wrzątkiem . To wystarcza w zupełności .
I Pamiętajcie żeby odłożyć sobie zaczyn na następny raz:)) - Odlewacie tyle samo co w przepisie -50/60 ml


 Smacznego 


Ilona

8 komentarzy:

  1. Smakowitości, szkoda,że nie mogę ani mleka, ani jogurtu, ani w/w płatków :-(
    Za to ciacha upiekłam i były super,wielkie dzięki.
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) to super ,że ciasteczka Ci smakowały :) a płatków wszystkich nie Możesz ? Może chociaż żytnie ? A zwykłe mleko to nie problem - można zawsze z sojowym lub kokosowym na ciepło :) Jeżeli Możesz oczywiście . A może Napisz mi czego nie Możesz ? Może da się coś czasem zmodyfikować ;) pozdrawiam

      Usuń
  2. Musli uwielbiam i pora się z nim zaprzyjaźnić na nowo:) dziękuję za inspirację!ściskam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe=najlepsze. :) Ostatnio kupiłam płatki orkiszowe, smaczne są z kokosowym mlekiem + suszone owoce i orzechy. Dla mnie takie musli na sniadanie jest najlepszym początkiem dnia. Kiedyś jadłam głównie kanapki, ale bardzo szybko po nich czułam znowu głód. Po musli jest zupełnie inaczej. :)
    Miłego dnia Słonko :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - zdecydowanie po takim śniadaniu na dłużej czujemy się syci :) Też to wypróbowałam. I na dodatek mój Syn chętnie po nie sięga :) Jak nie ma domowego jogurtu - ten sklepowy już Mu nie smakuje ;))
      Kochana i ja Ciebie ściskam mocno i bardzo mi brakuje Twoich przepisów !!! buziaczki ♥

      Usuń
  4. A jaki jogurt się nada?
    Pozdrawiam, będę zaglądać na pewno i zapraszam do siebie :)
    http://morgankitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakiś najlepiej bez zbytnich dodatków konserwujących :)

      Usuń