Zatem życzę smacznego
Przepis na około 30 kotletów
100 g soczewicy brązowej
100 g fasolo mung
100 g fasoli białej
100 g fasoli czerwonej
100 g fasoli czarnej
100 g fasoli nakrapianej ( taka kolorowa )
100 g cieciorki
7/8 sztuk suszonych grzybów
1 łyżka kminu rzymskiego
masala do dań z fasoli - 2/ 3 łyżki
łyżeczka pieprzu czarnego
sól morska lub różowa - w ilości zależnej od potrzeb
pół łyżeczki suszonego imbiru
jak lubimy możemy dodać łyżeczkę czarnuszki
natka pietruszki
2/3 cebulki
bułka suszona lub płatki owsiane
jajko od domowej kurki
1 łyżka kminu rzymskiego
masala do dań z fasoli - 2/ 3 łyżki
łyżeczka pieprzu czarnego
sól morska lub różowa - w ilości zależnej od potrzeb
pół łyżeczki suszonego imbiru
jak lubimy możemy dodać łyżeczkę czarnuszki
natka pietruszki
2/3 cebulki
bułka suszona lub płatki owsiane
jajko od domowej kurki
Wszystko razem mieszamy w dużym naczyniu - myjemy a następnie zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc . Następnego dnia rano wylewamy tę wodę i zalewamy nową - wszystko wstawiamy do gotowania . Podczas gotowania fasoli pojawi nam się dużo piany , którą ja delikatnie zbieram i wyrzucam. Ziarna gotujemy z niewielką ilością oleju ( około 2/3 łyżek ) , kilkoma grzybami suszonymi i przyprawami. Jak wszystko będzie już miękkie na patelni smażymy lekko pokrojoną cebulkę , następnie dodajemy natkę pietruszki ( może być mniejsza ilość jeżeli nie lubimy ;) i dodajemy do odlanych z wody ziaren. Wszystko razem mieszamy - jeżeli czegoś nam brakujemy - możemy jeszcze raz dodać jakąś przyprawę. Następnie wszystko siekamy w blenderze i dodajemy trochę startej bułki - nie podaję jej ilości bo to zależy od konsystencji - miks na kotlety ma być lekko związany - nie za twardy ani nie za miękki . W zdrowszej wersji dodajemy zmielone płatki owsiane - efekt ten sam :) I na koniec obtaczamy w jajku i bułce tartej . Opiekamy lekko z obydwu stron .
Kotleciki są idealne do zamrożenia
Kotleciki są idealne do zamrożenia
Są pyszne:)))))
OdpowiedzUsuńMuszę się właśnie obkupić i coś w tym klimacoe zrobić... może na jutro mi się uda... Moze być z samej fasoli? bo nie wiem, czy dostanę soczewicę u siebie...
xx
jasne ,że mogą - Możesz zamiast tego dodać grochu - życzę powodzenia :)
Usuńo, właśnie, nie pomyślałam. Dzięki i duża buźkaxxx
UsuńWyglądają apetycznie, oj, chyba też zrobię...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
o tak -są smaczne i pożywne :)) pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia ♥
Usuńuwialbiam takie...cudnie wygladają :)
OdpowiedzUsuńi smakują też nieźle :) Kochana - gazetki są cudowne ♥
Usuńoj oj .... a dlaczego to ja dopiero teraz tutaj wpadłam... kochana będę zaglądać często!
OdpowiedzUsuńa kotleciki wyglądają obłędnie ;) jak tylko się ogarnę to napewno je zrobię!
oj nie wiem nie wiem ;)) coś Cię wciągnęło KOchana w realu chyba :))
UsuńAga goni mnie żeby więcej przepisów wrzucać więc też muszę się jakoś ogarnąć :))) buziaczki
Uwielbiam takie kotleciki we wszelkich odmianach. Mlask, mlask :-)
OdpowiedzUsuń